تندرستی حرکات اصلاحی  


 

به گزارش روابط عمومی فدراسیون آمادگی جسمانی و تندرستی،  ماهیت و رسالت رشته «حرکات اصلاحی»، پیشگیری از وقوع ناهنجاری و آسیب ورزشی است و از آنجا که پیشگیری همواره بر وقوع آسیب و خدمات درمانی مقدم است، بنابراین گرایش آسیب ورزشی در راستای بررسی شیوع آسیب های ورزشی (اپیدمیولوژی) و در ادامه طراحی برنامه های پیشگیری از آسیب های ورزشی، راه اندازی شده است.


باید تاکید کرد که در این رشته ورزشی، هیچ تلاشی برای درمان یا فاز اولیه توانبخشی آسیب های ورزشی صورت نگرفته و هدف آن صرفا پیشگیری از آسیب های ورزشی است، بنابراین مراکز مهمی که در دنیا در زمینه پیشگیری از آسیب های ورزشی فعالیت می کنند در دپارتمان ها و دانشکده های ورزش و علوم حرکتی فعالیت هستند.


انجمن حرکات اصلاحی و تندرستی فدراسیون آمادگی جسمانی و تندرستی در زمینه ناهنجاری ها با منشاء غیر مرضی فعالیت دارد و افراد مخاطب این انجمن افراد غیر بیمار هستند و حرکات اصلاحی به مجموعه اقداماتی گفته می شود که شامل شناسایی، پیشگیری و اصلاح ناهنجاری های اسکلتی-عضلانی با منشاء ضعف عضلانی (غیرمرضی) است.


افراد مخاطب این حیطه آحاد افراد غیربیمار هستند که نیازمند ارائه خدمات در حوزه «آمادگی جسمانی مرتبط با سلامت» بوده و نیازمند دریافت خدمات پزشکی، درمانی و دارویی نیستند. همچنین یکی از اهداف راه اندازی این رشته در داخل کشور کمک به شناسایی ناهنجاری های وضعیتی و عضلانی-اسکلتی در «دانش آموزان» است تا با معرفی زودهنگام کودکان و نوجوانان به مراجع ذی صلاح درمانی (جهت تشخیص و درمان قطعی) در راستای ارتقای سلامت جامعه گام بردارد.


جامعه مخاطب انجمن تندرستی و حرکات اصلاحی عموم مردم جامعه هستند  که شامل دانش آموزان، افراد غیر ورزشکار و هر فردی که دچار ناهنجاری با منشاء غیر مرضی می شود.


انجمن تندرستی و حرکات اصلاحی فدراسیون آمادگی جسمانی و دوره های آموزشی، مدرسی و مربیگری را بر اساس سرفصل های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین با کمک دانشگاه ها با حضور اساتید (استادیار، دانشیار و استاد تمام) دانشگاه های کشور برای مربیان و فارغ التحصیلان گرایش حرکات اصلاحی و آسیب شناسی ورزشی برگزار می کند و مربیان و مدرسان آموزش دیده این انجمن، آماده خدمت رسانی به جامعه هستند.


از سال ۱۳۹۴ و با تلاش اساتید، فارغ التحصیلان و دانشجویان دکتری رشته حرکات اصلاحی و آسیب شناسی ورزشی، انجمن «تندرستی و حرکات اصلاحی» تأسیس شده است؛ انجمنی ورزشی و تخصصی که به منظور راه اندازی، تعمیم و گسترش باشگاه های تندرستی و حرکات اصلاحی (تمرینات اصلاحی و پیشگیری از آسیب ورزشی) و برگزاری دوره های آموزشی تشکیل شده است.


در اساسنامه این انجمن حرکات اصلاحی به مجموعه اقداماتی گفته می شود که شامل شناسایی، پیشگیری و اصلاح ناهنجاری های اسکلتی-عضلانی با منشاء ضعف های عضلانی و غیرمرضی است و از این رو افراد مخاطب حیطه حرکات اصلاحی افرادی غیربیمار هستند که نیازمند ارائه خدمات در حوزه آمادگی جسمانی مرتبط با سلامت بوده و نیازمند دریافت خدمات درمانی و دارویی نیستند. همچنین در اساسنامه باشگاه های تندرستی و حرکات اصلاحی بر این نکته تاکید شده است که انجام اقدامات درمانی خارج از حیطه و وظایف باشگاه های تندرستی و حرکات اصلاحی بوده و باشگاه ها اجازه فعالیت در این خصوص را ندارند.


راه اندازی باشگاه های تندرستی و حرکات اصلاحی چشم اندازی مثبت و امیدوارانه را برای آینده شغلی فارغ التحصیلان رشته آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی ترسیم کرده است تا بدون هیچ گونه تداخلات شغلی با رشته های توانبخشی و پزشکی بتوانند در حیطه خدمت رسانی به افراد غیر بیمار و ارتقا سلامت بدنی آحاد مردم فعالیت کنند.


همچنین فارغ التحصیلان این رشته می توانند در باشگاه های تندرستی و حرکات اصلاحی به شناسایی افرادی که مشکوک به ابتلا به اختلالات مرضی عضلانی-اسکلتی هستند، بپردازند و با معرفی این افراد به مراکز درمانی و پزشکی ذی صلاح، گامی بزرگ در جهت تشخیص زودرس ناهنجاری های عضلانی-اسکلتی بر دارند و از وارد آمدن هزینه درمانی سنگین ناشی از تشخیص دیرهنگام اختلالات عضلانی-اسکلتی جلوگیری کنند.


در ضمن با تأسیس باشگاه های تندرستی و حرکات اصلاحی و همچنین با مشخص شدن حیطه کاری فارغ التحصیلان رشته حرکات اصلاحی و آسیب شناسی ورزشی، نگرانی های غیر موجهی که همواره ادعای مداخله فارغ التحصیلان این گرایش در امر درمان را دارند نیز، مرتفع شده است.


ماهیت و رسالت این رشته، پیشگیری از وقوع ناهنجاری و آسیب ورزشی است و از آنجا که پیشگیری همواره مقدم بر وقوع آسیب و خدمات درمانی است، بنابراین گرایش  «آسیب ورزشی» در راستای بررسی شیوع آسیب های ورزشی (اپیدمیولوژی) و در ادامه طراحی برنامه های پیشگیری از آسیب های ورزشی راه اندازی شده است؛ قابل ذکر است در این رشته هیچ تلاشی برای درمان یا فاز اولیه توانبخشی آسیب های ورزشی صورت نگرفته و هدف آن صرفا پیشگیری از آسیب های ورزشی است.

 

 

 

 

1.    این رشته زیر مجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می باشد. "آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی" در سال 1383 در وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری (دانشکده های علوم ورزشی کشور) به عنوان یکی از گرایش های "رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی" راه اندازی گردید. این گرایش بعدها به رشته ای مجزا با سه گرایش آسیب شناسی ورزشی، حرکات اصلاحی و تربیت بدنی و ورزش معلولین تبدیل گردید.

2.    ماهیت و رسالت این رشته پیشگیری از وقوع ناهنجاری و آسیب ورزشی می باشد. از آنجایی که پیشگیری همواره مقدم بر وقوع آسیب و خدمات درمانی است لذا گرایش "آسیب ورزشی" در راستای بررسی شیوع آسیب های ورزشی (اپیدمیولوژی) و در ادامه طراحی برنامه های پیشگیری از آسیب های ورزشی راه اندازی شده است. قابل ذکر است در این رشته هیچ تلاشی برای درمان یا فاز اولیه توانبخشی آسیب های ورزشی صورت نگرفته و هدف آن صرفاً پیشگیری از آسیب های ورزشی می باشد. شایان ذکر است مراکز مهمی که در دنیا در زمینه پیشگیری از آسیبهای ورزشی فعالیت می کنند در دپارتمانها و دانشکده های ورزش و علوم حرکتی فعالیت می کنند که برخی از مراکز مهم، فعال و معتبر دنیا در پیوست آمده اند.

3.    این انجمن در زمینه ناهنجاری ها با منشا غیر مرضی فعالیت دارد و افراد مخاطب این انجمن افراد غیر بیمار می باشند. "حرکات اصلاحی" نیز به مجموعه اقداماتی گفته می شود که شامل شناسایی، پیشگیری و اصلاح ناهنجاری های اسکلتی-عضلانی با منشا ضعف عضلانی (غیرمرضی) می باشد. از اینرو افراد مخاطب این حیطه آحاد افراد غیربیمار هستند که نیازمند ارائه خدمات در حوزه "آمادگی جسمانی مرتبط با سلامت" بوده و نیازمند دریافت خدمات پزشکی، درمانی و دارویی نمی باشند. همچنین یکی از اهداف راه اندازی این رشته در داخل کشور کمک به شناسایی ناهنجاریهای وضعیتی و عضلانی-اسکلتی در "دانش آموزان" می باشد تا با معرفی زودهنگام کودکان و نوجوانان به مراجع ذی صلاح درمانی (جهت تشخیص و درمان قطعی) در راستای ارتقای سلامت جامعه گام بردارد.

4.    جامعه مخاطب انجمن تندرستی و حرکات اصلاحی عموم مردم جامعه می باشند (دانش آموزان، غیر ورزشکار و هر فردی که دچار ناهنجاری با منشا غیر مرضی باشد).

5.    بر اساس نامه مقام عالی وزارت در سال 1394 مسئولیت انجمن تندرستی و حرکات اصلاحی از فدراسیون پزشکی گرفته و به فدراسیون ورزش های همگانی واگذار گردید.

6.    انجمن تندرستی و حرکات اصلاحی این فدراسیون از سال 94 تا الان دوره های آموزشی، مدرسی و مربیگری بر اساس سرفصل های وزارت علوم و همچنین با کمک دانشگاه ها با حضور اساتید (استادیار، دانشیار و استاد تمام) دانشگاه های کشور برای مربیان و فارغ التحصیلان گرایش حرکات اصلاحی و آسیب شناسی ورزشی برگزار کردند و مربیان و مدرسان آموزش دیده این انجمن آماده خدمت رسانی به جامعه هستند. شایان ذکر است که در فدراسیون پزشکی ورزشی دوره های آموزشی مربوطه برگزار نشده است.

از سال 1394 و با تلاش و همّت اساتید، فارغ التحصیلان و دانشجویان دکترای رشته حرکات اصلاحی و آسیب شناسی ورزشی دانشگاهی، انجمنی در فدراسیون تحت عنوان "انجمن تندرستی و حرکات اصلاحی" تأسیس شده است. انجمن تندرستی و حرکات اصلاحی تشکیلاتی است ورزشی و تخصصی که به منظور راه اندازی، تعمیم و گسترش "باشگاه های تندرستی و حرکات اصلاحی (تمرینات اصلاحی و پیشگیری ار آسیب ورزشی)" و برگزاری دوره های آموزشی تشکیل شده است. در اساسنامه این انجمن "حرکات اصلاحی" به مجموعه اقداماتی گفته شده که شامل شناسایی، پیشگیری و اصلاح ناهنجاری های اسکلتی-عضلانی با منشا ضعف های عضلانی و غیرمرضی می باشد. از اینرو افراد مخاطب حیطه حرکات اصلاحی افرادی غیربیمار هستند که نیازمند ارائه خدمات در حوزه "آمادگی جسمانی مرتبط با سلامت" بوده و نیازمند دریافت خدمات درمانی و دارویی نمی باشند. همچنین در اساسنامه باشگاه های تندرستی و حرکات اصلاحی بر این نکته تأکید شده است که انجام اقدامات درمانی خارج از حیطه و وظایف باشگاه های تندرستی و حرکات اصلاحی بوده و باشگاه ها اجازه فعالیت در این خصوص را ندارند.

راه اندازی باشگاه های تندرستی و حرکات اصلاحی چشم اندازی مثبت و امیدوارانه را برای آینده شغلی فارغ التحصیلان رشته آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی ترسیم کرده است تا بدون هیچ گونه تداخلات شغلی با رشته های توانبخشی و پزشکی بتوانند در حیطه خدمت رسانی به افراد غیر بیمار و ارتقا سلامت بدنی آحاد مردم فعالیت کنند. همچنین فارغ التحصیلان این رشته می توانند در باشگاه های تندرستی و حرکات اصلاحی به شناسایی افرادی که مشکوک به ابتلا به اختلالات مرضی عضلانی-اسکلتی هستند، پرداخته و با معرفی این افراد به مراکز درمانی و پزشکی ذی صلاح گامی بزرگ در جهت تشخیص زودرس ناهنجاری های عضلانی-اسکلتی بر دارند و از وارد آمدن هزینه درمانی سنگین ناشی از تشخیص دیرهنگام اختلالات عضلانی-اسکلتی جلوگیری کنند. در ضمن با تأسیس باشگاه های تندرستی و حرکات اصلاحی و با مشخص شدن حیطه کاری فارغ التحصیلان رشته حرکات اصلاحی و آسیب شناسی ورزشی نگرانیهای غیر موجهی که همواره ادعای مداخله فارغ التحصیلان این گرایش در امر درمان را دارند نیز مرتفع شده است.